probe vocationleZilele acestea sute de elevi susșin probele eliminatorii pentru admiterea la liceu.

Liceele Pedagogice revin in preferințele elevilor

Mai mulți miniștri s-au jucat in ultimii 20 de ani cu soarta liceelor pedagogice. Conform „Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare” emisă de MECTS, liceele pedagogice nu  au mai putut  organiza pentru anul şcolar 2012-2013 clase cu specializarea învăţător-educatoare.  Începând cu acel an, la profilul pedagogic, au fost organizate doar clase pentru specializările: educator-puericultor, mediator şcolar, instructor de educaţie extraşcolară, bibliotecar studii medii, documentarist şi pedagog şcolar. După câteva generații, timp detul cât să distrugă reputația acestor licee, s-a revenit la organizarea de altă dată a specializării de pedagogic. Doar că, ceea ce odată o selecție foartre drastic, a ajuns să fie elevul și locul. Cu acestă situație s-a confruntat și cel de odinioară, Liceul Pedagogic, acutalul Liceu Teoretic ‘Nicolae Titulescu’.

In prezent, se pare că, atenția elevilor de gimnaziu se indreaptă spre acest profil. Astăzi 129 de elevi din tot judetul au concurat pentru cele 56 de locuri de la calasele de pedagogic. Timp de trei zile aceștia vor suține probele de aptitudini care ii vor departaja.

‘Timp de trei zile vor avea loc probele eliminatorii la dicție, interviu, muzică, desen și educație fizică. La clasa de pedagogica avem două clase de invățători și educatori’, a declarat Carmen Boiangiu, director LT’Nicolae Titulescu’

Anul acesta pentru cele două clase , de invatători și educatori nu s-au inscris candidați de etnie romă. Majoritatea candidaților de la pedagogic sunt dim mediul rural, din toate zonele județului.  

Anul acesta concurența este de doi pe loc. Asta in condițiile in care în ultimii ani am avut și elevul și locul.

‘Incercăm să readucem liceul pedagogic la ceea ce a fost odată. Liceul Pedagogic a fost o vreme, când am venit eu aici, unul dintre cele mai bune. Aici concurența era acerbă. Ai fost ani in care erau și opt candidați pe loc’, a completat Boiangiu.

Admiterea și la arte

 Tot astăzi au susținut probele de aptitudini și elevii inscriși la clasa de arte. Și aici au fost 2 pe loc, iar probele au fost la percepție vizuală și creativitate

‘Astăzi se susțin și probele de aptitudini pentru clasa de arte.  Avem 84 de candidați pentru cele 28 de locuri. Probele sunt la percepție vizuală și creativitate, a declarat directorul liceului.

Vor fi testați si candidații de la LPS

  Mâine vor intarz in febra probelor , viitorii liceeni de la LPS.  90 de elevi s-au inscris pentru cele 84 de locuri disponibile  pentru cele trei clase. Aceștia luptă pentru locurile libere  la cele șapte ramuri sportive.

‘Avem 90 de candidați. Anula cesta vom complete cele trei clase de liceu fără problem. Majoritatea elevilor sunt de la noi din școală. Aceștai vor să continue la una dintre cele șapte ramuri sportive pe care le avem’, a declarat Gabriel Dumitrescu, directorul LPS.

In perioada acesta emoții au și elevii din Olt care au palicat pentru liceele militare. Solicitările pentru aceste unități de invățământ a crescut in ultimii ani.Cel mai apropiat liceu militar este cel din Craiova.

 Rezultatele se vor afișa săptămâna viitoare.