Dosarul de corupție al fostului senator de Olt, Dan Șova, reluat de la ZERO

dan sova

dan sovaÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat, luni, sentinţa primită de fostul ministru al Transporturilor Dan Şova în dosarul CET Govora, cauza urmând să fie rejudecată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.

În acest dosar, în care Şova este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură, el fusese condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Ulterior, el a fost eliberat din închisoare, după ce a contestat completurile de 5 judecători de la ICCJ.

ICCJ a admis apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Dan Coman Şova şi Mihai Bălan împotriva sentinţei nr. 506 din 25 septembrie 2017, pronunţată de Secţia penală a ICCJ în dosaru nr.526/1/2016.

„Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre competentă soluţionare Curţii de Apel Bucureşti”, se arată în decizia ICCJ.

Reprezentanţii ICCJ menţionează că a existat o opinie separată, în sensul repunerii cauzei pe rol şi suspendării judecării acesteia până la soluţionarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cauzelor înregistrate sub nr. C-357/19 (sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 3089/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători) şi nr. C-547/19 (sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 927/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători), precum şi a sesizării în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 790/1/2019 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Procurorii notau în rechizitoriu că, în urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 şi mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective.

DNA mai arăta că aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura