rosii 111111111Ieri in ședința de Guvern au fost luate decizii importante ce ii privesc pe ferimieri. Din cauza vremii foarte reci, legumicultorii inscris în programul ‘Tomata’ nu au reușit să iasă cu roșiile pe piață. Astfel că riscă să nu vândă in timpul prevăzut in program cele 2 tone de legume. 

Așa se face, că perioada de depunere a documentelor justificative s-a părelungit cu 15 zile. In acest moment  doar 20 de fermieri din cei peste 4500 inscriși in program au depius documentele justificative. Majoritatea sunt din bazinele legumicole din sud, iar mare parte au solariile incălzite. Altfel nu ar fi putut ieși pe piață cu roșii.

‘ S-a decis prelungirea termenului de depunerea a documentelor care atestă comercializarea a 2 tone de tomate de către legumicultorii inscriși in program. Acest lucru este benefic pentru legumicultorii care nu au reușit să vândă  toamte din cauză că vremea a fost rece. Cei care s-au incadrat in timp au soalarii cu central, doar așa au putut face față condițiilor meteo. Sunt sigur că până la 15 iunie toți vor reuși să vândă’, a declarat Dragoș Drăghicescu , director DAJ Olt.

 De la deschiderea acestui program, Oltul a fost intotdeauna pe primul loc. Anul acesta avem peste 4500 de depuneri.

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, cu ajutorul căruia producatorii agricoli din România sunt sustinuți se afla in al treilea an de implementare, asigurandu-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate incepand cu luna mai și până în decembrie. Pentru a putea beneficia  de acest program legumicultorii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an:• Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp• Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafata de teren meționată • Să fie inregistrați in evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror raza administrativ-teritorială se afla suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.