Rolul femeilor în cinema, celebrat la Cannes

Gong Li

Gong LiVedete de cinema printre care Salma Hayek şi Eva Longoria au celebrat rolul femeilor în industria filmului în cadrul unei gale strălucitoare desfăşurate duminică la Cannes, în contextul eforturilor de promovare a egalităţii de gen în cinema, domeniu în care, potrivit activiştilor, mai sunt încă multe lucruri de realizat, informează Reuters.

Festivalul de film de la Cannes, cel mai prestigios eveniment de cinema din lume, şi-a luat angajamentul anul trecut să promoveze un număr egal de bărbaţi şi femei în structura sa de conducere până în 2020, iniţiativă care prinde treptat avânt şi în cadrul altor evenimente similare din Europa şi SUA.

Actorii şi realizatorii participanţi la ediţia de anul acesta de la Cannes s-au alăturat activiştilor din domeniul egalităţii de gen pentru a avertiza asupra faptului că, deşi atitudinile din industrie sunt în schimbare, progresul este încă lent.

„Avem atât de mult de lucru şi cred că nu putem renunţa”, le-a spus Longoria jurnaliştilor prezenţi la dineul organizat de asociaţia Women in Motion la Cannes, ca parte dintr-un program creat de brand-ul de lux Kering pentru a promova egalitatea de gen în industria de film.

„De fiecare dată când vedem că ceva merge spre bine nu putem spune ‘Ei bine, OK, să ne relaxăm, lucrurile vor merge în acea direcţie’. Nu vor continua să meargă în acea direcţie, trebuie să continuăm să schimbăm industria pentru noi”.

Actriţa chineză Gong Li, protagonista peliculei ”Farewell My Concubine”, a fost recompensată, în cadrul acestui eveniment, cu un premiu pentru întreaga carieră.

În cadrul Festivalului de la Cannes, patru regizoare concurează pentru trofeul Palme d’Or, printre acestea cineasta franco-senegaleză Mati Diop şi regizoarea franceză Celine Sciamma, dintre cele 21 de filme selectate în competiţie, ceea ce înseamnă un procent mai mic de 20% din totalul concurenţilor.

În cazul altor festivaluri, proporţia a fost, în anumite ocazii, mai mare, spre exemplu la Festivalul de film de la Berlin desfăşurat în februarie, 40% dintre filmele din competiţie au fost realizate de femei.

„Se vorbeşte deseori despre cum vremurile se schimbă şi se îmbunătăţesc, ceea ce este adevărat. Ideea este să susţinem această tendinţă. (Dar) cifrele încă nu arată bine”, a spus Delphyne Besse, expertă care activează în domeniul distribuţiei de filme şi una dintre fondatoarele iniţiativei ”50/50 până în 2020”, colectivul care a redactat angajamentul pentru paritate de gen semnat la Cannes.

Dintre cele 47 de festivaluri care au susţinut demersul, 38% din ele sunt conduse de femei, potrivit datelor furnizat de gruparea de lobby.

Specialiştii din industria filmului spun că progresul lent se reflectă în diverse stări de fapt, de la atenţia insuficientă pe care regizoarele o primesc în presă, la reprezentarea insuficientă a acestora la evenimente din domeniu.

„Femeile realizează filme de 11 decenii”, a spus actriţa britanică Tilda Swinton, protagonista peliculei ”The Dead Don’t Die”, în cadrul unei conferinţe de presă la începutul acestei săptămâni.

„Există nenumărate filme realizate de femei. Întrebarea este de ce nu ştim nimic despre ele”, a mai spus actriţa, adăugând că până şi necrologurile pentru cineaste tind să fie eclipsate de cele dedicate bărbaţilor.

Organizatorii Festivalului au spus că nu plănuiesc să introducă cote de gen care să dicteze paritatea în ccea ce priveşte filmele selectate în competiţie.

„Cannes este ultima verigă pe această filieră. Trebuie să se înceapă cu stimularea în cadrul şcolilor de film”, a spus delegatului general al festivalului, Thierry Fremaux, săptămâna trecută.

Prestigiosul festival îşi propune să includă mai multe femei în structurile sale de conducere, iar juriul de anul acesta a fost mai echilibrat din punctul de vedere al genului.AGERPRES

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura