-susține Mădălin Teodosescu, primarul liberal al Balşului, aflat pe listele pentru Parlamentul European.MADALIN TEODOSESCU

Cât de importante sunt alegerile europarlamentare din 26 mai 2019?

Din punctul meu de vedere, ziua de 26 mai având în vedere că acum 31 de ani a fost adoptat Steagul Uniunii Europe, fiind unul din simbolurile Uniunii care marchează solidaritatea între state iar anul acesta, ziua de 26 mai este ziua prin care cetățenii României merg la alegerile europarlamentare pentru a-și alege reprezentații în speranța de a rămâne în Uniunea Europeană, încercând să își păstreze princiipiile fundamentale privind libertatea de exprimare și libera circulație,  dar și apărarea statului de drept.

Campania de strângere de semnături a fost un succes la Olt, ați depășit target-ul pe care vi l-ați asumat. Credeți că numărul de semnături va fi în egală măsură și cu numărul de voturi la sfârșitul zilei de 26 mai?

Filiala Olt a Partidului Național Liberal, echipa din care fac parte, a depus toate diligențele necesare pentru ca mesajul nostru să fie auzit atât de cetățeni, cât și de competitorii noștri politici. Deși ne-am propus să strângem un număr de 40.000 de semnături, am depășit cu mult pragul propus, ajungând la un număr total de 43.000 de semnături, în condițiile în care de la centru am avut un target de 31.000. Le mulțumesc pe această cale cetățenilor orașului Balș care au contribuit cu 3000 de semnături. Numărul de voturi va fi cu mult mai mare deorece, atât timp cât am fost pe teren, am observat o efervescență în societate și am luat act de nemulțumirile oamenilor din diverse clase sociale: muncitori, profesori, medici, bătrâni, tineri ...

Județul Olt este reprezentat de dumneavoastră, un primar cu ștate vechi, un politician trecut prin multe. Cum ați luat această decizie de a vă înscrie în cursa pentru europarlamentare?

M-am născut în acest județ, am crescut în comuna Voineasa, am copilărit în Balș, am studiat în Craiova, mă consider un oltean get beget, așa că am simțit-o ca pe o datorie civică din partea mea deoarece până acuma, politic, această regiune mi-a oferit totul, cred că a venit timpul să ofer și eu acestei regiuni cunoștințele, valorile și principiile mele, în speranța că cetățenii vor avea o viață mult mai bună și își vor împlini visul european de a avea un loc de muncă decent și o infrastructură ca în alte state (rutieră, școlară, spitalicească s.a).

În luna mai a acestui an este foarte posibil să se joace soarta României nu pentru următorul ciclu de 5 ani al Parlamentului European, ci pentru următorul veac. Credeți că vom asista la schimbări majore?

Așa cum am afirmat și am spus de mai multe ori, România nu are alt drum doar Europa! Cred într-o Europă unită! Trebuie să ne despărțim de trecut. România trebuie să se alinieze la principiile europene.

Credeți că alegerile europarlamentare ar putea avea o importanță și la nivel național, pe plan intern?

Există riscul ca România să rămână izolată în regiunea Mării Negre, fără o colaborare bună cu celelalte state europene și cu dificultați în relația cu vecinii ei. Cred că este ultimul tren al democrației în care tinerii și persoanele apte și dornice de muncă pot rămâne în țară cu speranța de a avea o șansă la un trai decent, altfel ne vom trezi într-o țară de persoane în vârstă ce vor privi cu jind la copiii lor care lucrează în vest și cu speranța că acestia să se întoarcă acasă, în România.

PNL insistă mult în declarațiile publice pe avantajul de a fi membru al Partidului Popular European (PPE). Cât de importantă e, de fapt, afilierea la grupurile parlamentare? Nu este cumva supraestimată?

Cred că Partidul Național Liberal și Partidul Popular European, au principii și valori comune, privind libertatea, dreptatea și proprietatea privată. Eu unul mă uit la tânără generație și o văd mult mai dezinvoltă față de generația nostră care am trăit într-un imperiu al fricii sub opresiune comunistă. Același sentiment de încredere și siguranță îmi inspiră și PPE.

Ce le spuneți alegătorilor români nemulțumiți că, deși România a îndeplinit criteriile tehnice, încă nu a fost acceptată în spațiul Schengen?

Și pentru mine este o himeră această problemă. Deși suntem echipați tehnic pentru a putea păzi frontierele UE, chiar nu înțeleg de ce prin politicile, deciziile și acțiunile care se iau la nivel național se pune în pericol integritatea și funcționarea instituțiilor europene.

Care sunt așteptările dumneavoastră de la noul legislativ european?

Așteptările mele de la noul legislativ sunt următoarele: ca în România să se trăiască că în orice stat european, concetățenii mei să se bucure de străzi, drumuri, spitale, școli, s.a., așa cum se bucură cei din Europa. Doresc o simplificare a legislației românești care a creat un calvar juridic atât cetățenilor de rând cât și autorităților.

Exista foarte multe persoane care s-au săturat de politică și de politicieni. Cum îi veți convinge pe oameni să iasă la vot în 26 mai, mulți dintre ei fiind convinși că votul lor nu contează pentru Parlamentul European?

În ultima perioadă am văzut mulți tineri care par dezinteresați de politică și am încercat să înțeleg de ce. Pentru viitorul lor, voi încerca să îi conving să se implice. Le voi arăta că proiectele mele sunt comune cu ale multora dintre ei. Pentru Orașul Balș tot ce am realizat a fost doar prin proiecte cu fonduri europene (canalizare, reabilitare de străzi, acum reabilitarea școlilor și a spitalului). Sunt convins că voi avea susținerea lor.