pesta 10 focarePesta porcină africană se extinde . În 10 localități au apărut noi suspiciuni de pestă, iar medicii veterinari au trimis deja probe la laboratorul din capitală. Pentru a evita orice risc, suinele din gospodăriile respective au fost deja  ucise, institundu-se în zonă măsuri de protectie.

Sunt două exploataţii afectate la Studina, câte o gospodărie la Gura Padinii, Gârcov, Brebeni şi Crâmpoia şi patru la Grojdibodu.

„Avem zece noi suspiciuni de pestă porcină, în baza buletinelor de analiză emise de laboaratorul DSVSA. Aşteptăm confirmarea de la Bucureşti. Cele zece exploataţii au fost plasate sub control oficial, iar toţi porcii din focare au fost eliminaţi. Totodată, s-au impus restricţii în şi din exploataţii, sunt restricţii privind circulaţia animalelor”, a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa. 

Cei de la DSVSA Olt spun că la nivelul judeţului sunt 76 de focare active, fiind afectate 15 localităţi.  Potrivit datelor furnizate de DSVSA Olt, până la acestă dat au fost ucise peste 500 de suine in focare, iar preventive peste 2000 de porci au fost omorâți.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.