controale itm oltUn angajator din Drăgășani a foat prins cu 5 angajați fără forme legale de muncă, iar amenda a fost una pe măsură, 100.000 de lei. Tot luna trecută, dinpăcate un alt muncitor oltean și-a pierdut vaiâa in timpul serviciului. Bilanțul , in primel șapte luni ajungând , în Olt la 8 morți.

Aproape 200 de angajatori au fost luati la bani marunti de inspectorii ITM  și cei mai multi au fost găsiti cu neregului. Cele mai frecvente deficiențe descoperite au fost cu privire la neplata lunară a drepturilor salariale, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție sau neefectuarea controlului medical periodic. Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Țucă:’inspectorii ITM Olt au verificat 190 de agenţi economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, la mai mult de jumătate dintre angajatori fiind identificate abateri de la legislaţia muncii. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 128 sancţiuni, din care cinci amenzi contravenţionale, în valoare totală de 125.000 de  lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 231 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă  Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, o firmă de construcții din Drăgășani ce efectua lucrări în comuna Oporelu a fost depistată cu cinci persoane la negru, fiind amendată cu 100.000 de lei ( 1 miliard ROL).

 Cea mai mare sancţine a primit-o patronul unei firme de  construcţii din Drăgăşani, cu punct de lucru in  Oporelu. Aici cinci persoane au fost găsite la lucru, fără a avea  contracte de muncă.

‘Tot în luna august, 11 salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă, 10 soldate cu incapacitate temporară de muncă și unul morta’, a completat Țucă.

 Până în prezent, in OLt 8 persoane și-au pierdut viața în timpul serviciului, iar  patronii a trei societăţi din Caracal, Izvoarele și Drăgănești-Olt au fost identificaţi că foloseau forţă de muncă  fără forme legale de angajare. Cei trei patroni s-au ales cu amendă în valoare de 200.000 de lei, fiecare.